Tech BlogBrand Name

Vad är Headless CMS?

I denna artikel går vi igenom Headless CMS och vilka fördelar som det medför. Med hjälp av Headless CMS hjälper vi våra kunder att bygga sajter som är snabba, responsiva och sökmotorsoptimerade.

I denna artikel går vi igenom Headless CMS och vilka fördelar som det medför. Med hjälp av Headless CMS hjälper vi våra kunder att bygga sajter som är snabba, responsiva och sökmotorsoptimerade.

Vad är Headless CMS?

Headless CMS är ett nytt sätt att bygga sajter på som erbjuder bättre prestanda och en mer premium upplevelse för besökare. Headless CMS bygger på filosofin ”Content is King”. Dessutom har man lagt ner extra mycket fokus på att det ska vara enkelt för webbadministratörer att arbeta i admin-verktyget.

Blixtsnabbt sajt med nytt CMS ramverk

En dynamisk sajt som ger besökarna en uppdaterad bild i realtid vid ändringar av innehållet.

En av de största fördelarna med att dela upp sajten med hjälp av ett Headless CMS är att sajten byggs upp och förbereds för besökaren så fort det sker en förändring av innehållet. Detta medför att servern står redo med en klar genererad sida som direkt skickas ut till besökaren när de navigerar i sajten. Detta skiljer sig från traditionella CMS som bygger upp sajten när besökaren navigerar till sidan.

Komponenttänk vs Sidtänk

En annan fördel med Headless CMS är komponent-tänket. Innehåll delas upp i återanvändbara komponenter som kan konsumeras av Front-End koden. Detta medför att utvecklare och administratörer kan jobba komponent-orienterat istället för sidorienterat. Man bygger helt enkelt upp ett bibliotek med komponenter istället för sidmallar. Vi använder oss utav React, som är ett javascript ramverk (utvecklat och flitigt använt av Facebook bl.a) för att utveckla komponenter som används av CMS:t.

Hög prestanda leder till bättre placering hos sökmotorer

Sökmotorer idag lägger ett väldigt stort fokus på den prestandan/resurser som en sajt kräver. För att hamna högt upp i sökmotorers resultatsida krävs en sajt som laddas snabbt och som inte kräver mycket resurser av besökarens enhet. Utöver sökmotor-perspektivet så leder en snabb sajt till en mer utforskande besökare som slipper långa väntetider för att sidan ska laddas.

Hög retention och utforskande användare

Hur uppnår vi hög retention och utforskande användare på vår sajt?

Så vilka fördelar finns det med Headless CMS som gör att vi ökar vår retention och får fler och mer utforskande besökare?

Headless CMS tillsammans med moderna Front-End tekniker medför att man idag kan utveckla sajter som är:

Extremt optimerade / snabba

Headless CMS Performance

Med en optimerad och snabb sajt behåller vi besökarens intresse. Statistik visar att ju mindre en användare får vänta på innehåll som denne söker efter, desto större chans är det att de stannar kvar på sidan. Pinterest lyckades minska väntetiden på sin sida med 40% och såg en ökning på 15% på antal registrerade användare. BBC har gjort en liknande analys och sett att de tappar 10% av sina besökare för varje sekund som deras sajt tar att ladda in.

Lazy loading Headless CMS Lazy Loading

Lazy loading innebär att vi endast laddar in den information som är absolut nödvändigt. Detta medför en snabbare upplevelse och mindre mängd data forslas mellan servern och besökaren. Till exempel innebär detta att bilder endast laddas in i några sekunder innan de behöver visas för besökaren.

Prefetching Headless CMS Prefetch

Att navigera mellan olika sidor på en sajt kan ibland kännas väldigt segt. Med hjälp av Headless CMS och prefetching så laddas innehållet för den länk som syns på skärmen in redan innan användaren klickar på länken. Detta medför extremt snabba sidbyten då datat för nästa sida redan laddats in.

SEO optimerad från start

Headless CMS SEO

Med hjälp av tekniker som Static Site Rendering och Server Side Rendering skapas en sida som både är snabb för besökarna och uppfyller de krav som sökmotorer har när de indexerar sidan.

Vill du se till att era besökare får en premium upplevelse?

För oss innebär en premiumupplevelse:

  • Snabb sidnavigering
  • Bilder som laddas in precis innan de ska visas
  • Otrolig snabb prestanda som aldrig tidigare varit möjlig

Allt detta är möjligt att uppnå med hjälp av rätt teknikval och rätt CMS.

Headless CMS för ditt bolag

Kontakta oss om du vill veta hur en sajt med Headless CMS kan hjälpa er att:

  • nå fler kunder,
  • få fler affärer,
  • och erbjuda en bättre upplevelse för era besökare.

© 2022 Will & Skill