Tech BlogBrand Name

Front-End LIA på en digitalbyrå

Mitt namn är Christopher, och är snart 33 år. Jag är en nyfiken och taggad junior frontendare, som tycker att problemlösning är kul. Just nu befinner jag mig slutet av min 2 åriga frontend utbildning på Nackademin och även i slutfasen som praktikant här på Will and Skill.

Sen jag tog studenten 2007 så har jag spenderat större delen av mitt yrkesliv inom IT, undantag en sväng utomlands där jag prövade på köks och service yrket. Jag har jobbat mycket med administration och ärendehantering, produktioner av olika slag, såsom annonsproduktion, enklare startsida designs, wordpress m.m. Jag har alltid varit nyfiken och tyckt programmering varit spännande, men egentligen de sista två åren jag har börja på allvar att tackla rollen som en utvecklare eller rättare sagt frontend-utvecklare. Har även erfarenhet att driva ett mindre IT bolag med några andra där vi utvecklade en SPA för lättare styrning av digital signage innehåll, här hade jag hand om dagliga produktionen såsom kundkontakt, ärendehantering, produktion av digital signage material. Jag hade även en fot i utvecklingen av appen.

Summan av allt, väldigt bred erfarenhet i olika roller. Så det var på tiden nisha sig in på nåt och då blev det frontend helt enkelt.

Hur förberedde du dig inför LIA?

Jag hade turen att ha Hassan som lärare i Javascript 3 och 4 på Nackademin. Han lärde då ut stor del av den techstack Will and Skill sitter med idag.

Utöver det så har jag researchat lite om de andra teknologier de sitter med.

Vad hade du för förkunskaper?

Efter nästan två år på Nackademin, så har man jubyggt på sig lite kompetens. Jag hann även på min först LIA sitta lite med React native och TypeScript. Allt från det grundliga som HTML, CSS, JS, Node, GIT m.m sen har jag jobbat med React och React Native och många tillhörande libraries på senare tid.

Hur såg en typisk dag ut för dig?

Vet inte om jag ska säga tack vare corona så kan jag ställa larmet på kl 8. I alla fall så börjar jag dagen med en havre blåbärs smoothie och kaffe såklart, jag ser till att oftast klä på mig arbetskläder för att sätta rätt mode för dagen. Jag är ungefär online från 8.30. Om detta vore en måndag så sker vår veckliga standup med resten av gänget på Will And skill, här går vi genom veckans agenda och tasks som oftast mynnar ut liten trevlig pratstund.

Beroende på projekt så kan det var avstämningar om hur kommande dagar och tasks som skall utföras. Därefter är det bara att kötta på!

Hur kändes första veckan? Vad fick du jobba med då?

Det var såklart väldigt spännande och roligt. Fick en väldigt bra introduktion av Hassan och Mari.

Det första jag fick jobba med var sätta mig i ett projekt där befintlig kund skall gå över till wordpress miljö . Här fick jag se till att embedda en befintlig react app direkt i wordpress hostingen samt uppgradera tillhörande repon till senaste node version. Det förstnämda var egentligen inte ett problem, medans att uppgradera repon och dess depedancies till senare versioner vet vi väl alla att det kan vara en utmaning, vilket det var såklart.

Vad har du lärt dig under LIA-tiden?

Allt från hur kommunkation och projekt skall styras, samt nya ramverk som Next.js och backend tech som Django.

Har du fått den stöd som du behöver för att utföra de uppgifter som delegerats? Hur har denna stöd sett ut?

Absolut, det har alltid varit en tydlig kommukation mellan alla parter.  Hade jag något problem så fick jag chansen att lösa det först medans Hassan och andra kollegor alltid varit väldigt hjälpsamma.  Vi hade ofta tydliga avstämningar med jämna mellanrum.

Vad har varit roligast under LIA?

Det som har varit väldigt givande och roligt är att kunna vara delaktig direkt tilsammans med kollegorna på Will and Skill.  Att komma in direkt skarpa kund projekt och se hur vardagen som utvecklare skall tacklas.   

Vad har känts svår?

Skulle säga saknaden av den sociala biten, då vi sitter alla distans.. Att sätta sig in i större projekt där flera utvecklare har jobbat på flera år kan också var en utmaning.

Kommentar om Will & Skills arbetsplats, kollegor samt kultur

En strukturerad och rolig arbetsplats,  som ger en frihet och att utföra sitt arbete på sitt egna manér.  Det känns som inget lämnas till slumpen,  det märks att det finns många års av erfarenhet allt från utveckling till de mjuka värdena.  Alla kollegor jag har jobbat med på Will and Skill är super trevliga och hjälpsamma.

Vad skulle du vilja lära dig härnäst?

Jag har haft turen att kika lite på python och Django REST API . Som är viktig byggsten här på Will and Skill. Detta vore kul att fördjupa sig mer i... men kanske man ska bli mästare på frontend först.. 

Tips till framtida personer som söker LIA hos oss

Var inte rädd att för en utmaning och ta initativ att hitta olika lösningar.
Ibland kan uppgifterna var överväldigande, se till att göra en research och lägg upp en plan innan du tacklar på problemet kodmässigt.  Viktigast, glöm inte att fråga!

Slutgiltiga kommentarer

Jag vill slutligen tack Hassan och Mari  på Will and Skill. De har gjort ett lysande arbete att ta hand oss praktikanter, tydlig kommnikation och väldigt bra strukturerat.   

Jag har turen att få börja här slutet av sommaren, så ser väldigt mycket fram emot det!

© 2021 Will & Skill