Tech BlogBrand Name

Django utvecklare

På digitalbyrån Will & Skill jobbar vi med ett ramverk som heter Django. Django bygger på det välkända språket Python. Vi har länge arbetat med Django och känner oss bekväma i att bygga avancerade, skalbara och modulära lösningar med hjälp av Python/Django. Här berättar vi mer om en vanlig dag för en Django utvecklare på en digitalbyrå i Stockholm.

Jag tänkte i korta drag gå igenom vad en django-utvecklare hos oss jobbar med.

Utvecklingsmiljö

Alla våra utvecklingsprojekt läggs på vår utvecklingsserver, “Hubble”. På Hubble har varje utvecklare sitt eget konto och hemkatalog. I hemkatalogen skapar utvecklaren en projektmapp med django-projektet samt en virtuell miljö för projektet m.h.a virtualenv.

Vidare startar utvecklarna våra rekommenderade IDE:n, PyCharm eller VS Code, och kopplar ihop projektmappen på utvecklingsservern med den lokala projektmappen. Detta medför att alla lokala ändringar “puttas upp” till utvecklingsservern.

Svårare än så är det inte att skapa ett nytt utvecklingsprojekt hos oss.

Models

För att klargöra hur vi arbetar ytterligare, tittar vi på ett fiktivt projekt: Säg att vi vill bygga en “Att Göra-lista”. Varje Todo är kopplad till en användare och varje Todo har en rubrik och status (Klar/Ej Klar). Utvecklaren skapar dessa modeller och synkar sedan detta med databasen på utvecklingsservern. Man passar även på att skapa lite test-data m.h.a fixtures.

Views

Nu när databasen är skapad är det dags att plocka ut “rätt data, vid rätt tillfälle”. Detta används “Views” (Vyer) till. Views tillsammans med urls bestämmer funktionalitet för varje url/länk. Vyn bestämmer även vilket template som ska användas.

Templates

Templates får data från vyn och använder HTML för att rendera ut informationen till användaren. Informationen snyggas upp m.h.a CSS och interaktivitet utvecklas m.h.a Javascript.

Sammanfattning

Detta är en väldigt översiktlig sammanfattning av vad en Django-utvecklare gör generellt. Självklart finns det mycket mer “under ytan” arbete som inte har tagits upp. Det här ett tradiotionellt upplägg som sakta men säkert lämnas till fördel för Single Page Appar. Interaktiva sajter som är Front-End “tunga” och kommunicerar med Back-End m.h.a ett REST API.

Är du intresserad av Django och kan tänka dig en karriär som utvecklare? Skicka in en intresseanmälan via vår sajt: www.willandskill.se — Vi letar ständigt efter duktiga django utvecklare och jobbar hårt med att skapa en kreativ och vinnande arbetsmiljö. Nedan finns lite bilder från Nordea Innovation Challenge, där vi vann priset för “Bästa App”.

Verkar Django intressant för ert kommande projekt? Tveka inte att höra av er! Vi träffas gärna förutsättningslöst för att diskutera ert projekt!

© 2020 Will & Skill